KALP YAŞINIZI HESAPLAYIN

Kalp Yaşınızı Kolayca Hesaplayın

Kalp yaşını hesaplamak, gelişen teknoloji sayesinde artık çok daha kolay. Ayrıca kalp yaşını hesaplamanın size getireceği bazı faydalar da var. Kalp yaşınızı ne kadar erken hesaplarsanız, vücudunuzun sağlığı için almanız gereken önlemleri o kadar çabuk almış olursunuz. Kalp yaşı ölçümünden sonra çıkan yaşın büyüklüğünün sebeplerini görmeniz ve erken teşhis koyup, sağlığınızı düzeltmek için alabileceğiniz öneriler ile yaşama daha sağlıklı devam edebilmeniz mümkün.

Kalp Yaşının Hesaplanabilmesi için gerekli bilgiler nelerdir?

Yaşınız, Boyunuz, Vücut Ağırlığınız, Cinsiyetiniz
Bel çevresi uzunluğu (Beden ölçüsüne göre değerler ölçüm sitesinde mevcut)
Tansiyon değerleriniz (BÜYÜK TANSİYON)
Toplam Kolesterol ve HD Kolesterol değerleriniz
Anneniz veya Babanız kalp sorunu yaşadılar mı? Kalp ameliyatı veya Kalp Krizi gibi hastalıklar geçirdi mi? (Geçirdiyse yaşları)
Diyabet Hastası (Şeker Hastası) mısınız?
Sigara kullanıyor musunuz?

Bu bilgilere sahip iseniz kendinizin veya tanıdığınız birinin kalp yaşını kolayca hesaplayabilirsiniz

Biyolojik yaşınızı kıyasla kalp yaşlarını bularak kalp hastalığı riskini görebilirsiniz. 'Kalp yasi hesaplama yöntemi'nin, insanların bireysel risk faktörlerini, kalp ve damar hastalığı bakımından değerlendirmelerine olanak tanıdığını belirten Becel Ürün Müdürü Banu Salor Duyuldu sözlerine söyle devam etti:

"Asla çok erken ya da çok geç degil"

"Sağlıklı şekilde yaslanmak, kalbimize özen göstermemize bağlı. Sağlıklı bir yasam tarzı oluşturabilmek için asla çok erken ya da çok geç değildir. Ilk atılması gereken adim ise kalbimizin kaç yasında olduğunu bulmaktır. Kalp yası kavramı da kalplerinin sağlığını korumaları için insanlara güç veren bir motivasyon aracı olarak tasarlanmıştır".

Iç Hastalıkları Uzmanı Dr. Hasmet Pamuk ise 'kalp yasi hesaplama yöntemi'nin dünyaca ünlü Framingham Enstitüsü kalp ve damar hastalıkları risk fonksiyonlarının Boston Üniversitesi araştırmacıları tarafından uyarlanmış halini esas aldığını belirtti. "Çok hassas olmalısınız"

Dünyadaki her üç ölümden birinin nedeni olan kalp hastalığı, her yıl 17,5 milyon insanin yaşamını yitirmesine neden oluyor. Türkiye'de ise 2.8 milyon koroner kalp hastası bulunuyor ve her yıl 90 bin kişi koroner kalp hastalığı nedeniyle hayatini kaybediyor.

Kalp Hastalarının Ömür Boyu Uygulayabileceği Kardiyak Rehabilitasyon Egzersizleri

Kalp hastalarında egzersizin, vücut kompozisyonunun iyileştirilmesinde, kas kuvveti ve dengenin arttırılmasında, yaşam süresinin uzatılmasında ve psikolojik durumun iyileştirilmesinde çok olumlu etkileri vardır. Bu nedenle doktorunuzun önerileri doğrultusunda kardiyak rehabilitasyonu yaşantınızın bir parçası haline getirmelisiniz.

Egzersiz reçetesinin;

  • Büyük kas gruplarını içeren,
  • Süreklilik sağlanabilen
  • Ritmik olan aerobik egzersizler şeklinde olması önerilmektedir.

Yürüyüş, bisiklet ve yüzme kalp hastalarında kullanılan en önemli egzersizlerdendir. Kalp durumunuz ve sağlığınız için en uygun egzersiz çeşidinin ve şiddetinin nasıl olacağını doktorunuzla konuşarak planlamalısınız. Ömür boyu uygulayabileceğiniz kardiyak rehabilitasyon egzersiz programı videolarımızı izleyerek, evde kendi başınıza, düzenli bir şekilde egzersiz yapabilirsiniz.

Egzersiz önerileri:

  • Önce ısınma egzersizleri (10-15 dakika) yapılmalıdır.
  • Isınma ve soğuma sırasında esneklik (germe) egzersizleri de yapılmalıdır.
  • Yapmaktan zevk alınan aktiviteler, grup halinde uygulanmalıdır. Bu, motivasyonu arttıracaktır.
  • Egzersizlerin sonunda aktivite düzeyi yavaş yavaş azaltılmalıdır (5-10 dakika soğuma).
  • Egzersiz sırasında nefes tutulmamalıdır. Egzersiz sırasında nefesi tutmak, kanın kalbe geri dönüşünü azaltır.

Egzersiz programlarında günlük ısınma ve soğuma egzersizleri için ayrılan sürenin dışında aralıklı ya da devamlı toplam 30-60 dakikalık egzersizler önerilmektedir. Bir saatten fazla süren programlarda, egzersizi bırakma sıklığının arttığı bildirildiği için egzersizin devamlılığı açısından egzersiz süresinin çok uzun olmamasına dikkat etmelidir.

Unutmayın:50 yaşın üzerinde, yoğun bir egzersiz programı uygulamak isteyen, bilinen kalp damar hastalığı olan veya buna ait belirtileri olan (egzersiz sırasında göğüste baskı hissi, nefes darlığı, sol kolda uyuşma vs.) kişilerin program öncesi egzersiz testleri ile değerlendirilmesi önerilir.