ANTİOKSİDANLAR (ORAC DEĞERLERİ)

Amerika`da Boston Massachusetts`deki Tufts Üniversitesi Yaşlanmaya Karşı Beslenme Araştırma Merkezi`ndeki araştırmacılar, sebze ve meyvelerin antioksidan kapasitelerini ölçüp ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity-Serbest Radikalleri Emme Yeteneği)  . Bu tabloda, serbest radikalleri emme yeteneğine sahip olan ve vücudu yaşlanmaya, kansere, diğer hastalıklara karşı koruma kapasitesi en yüksek olan sebze ve meyveler yer alıyor. Tufts Üniversitesi araştırmacıları `Her insan günde en az 3000 ORAC birimi vitamin ve mineral almalıdır. 5000 ORAC birimi ise maksimum koruma sağlar` diyor.

ORAC Tablosu

Yapılan araştırmalara göre sebze ve meyvelerin 100 gramındaki ORAC değerleri şöyle:

Kuru erik 5.770
Kuru üzüm 2.830
Siyah böğürtlen 2.036
Kıvırcık salata 1.770
Yeşil Çay 1283
Siyah çay 1123
Çilek 1.540
Erik 949
Brokoli 890
Avokado 782
Portakal 750
Kırmızı biber 710
Kiraz 670
Kivi 602
Soğan 450
Taze üzüm 446
Mısır 400
Patlıcan 390
Muz 221
Elma 218
Taze fasulye 201
Domates 189
Kayısı 164
Şeftali 158
Armut 134
Karpuz 104
Kereviz 61
Salatalık 54

Antioksidanlar vücudu zehirlerden arındırıyor.Aldığmız besin maddeleri, hücrelerimizde oksijenle birlikte yakılarak enerjiye dönüşür. Ancak bu yanma işlemi sırasında ortaya `oksidan` adı verilen moleküller ortaya çıkar. Oksidanlar; kanser, damarlarda yapı bozuklukları ve erken yaşlanmaya sebep olur. Bu oksidanlarla savaşıp onları etkisiz hale getiren ve vücuttan atılmasını sağlayan kimyasal maddelere `antioksidan` adı veriliyor.

GOJİ BERRY (KURT ÜZÜMÜ)
Goji berry bitkisi, yüksek oranda antioksidan içermektedir. Dolayısıyla ORAC değeri de son derece yüksektir. ORAC değeri 25.300 olarak bilinen bu bitkinin asıl vatanı Tibet’tir ve mutluluk meyvesi olarak tanımlanmaktadır. Goji berry’nin faydalarına gelecek olursak C vitamini deposu olduğunu, yaşlanmayı yavaşlattığını, yağ yakımına yardımcı olduğunu, sindirimi desteklediğini; şeker, insülin, kolesterol seviyelerini düzenlediğini söyleyebiliriz.

KURU ERİK
Antioksidan özelliğiyle tanınan kuru eriğin ORAC değeri 5770 olarak bilinmektedir. Kuru erik bunun yanı sıra C vitamini ve demir bakımından da son derece zengindir. Lifli bir besin olduğu için sindirimi kolaylaştırır, kan şekerini dengeler, kemik sağlığını destekler, kilo kontrolüne ve kötü kolesterolün düşürülmesine yardımcı olur.

NAR
3307 ORAC değeri ile nar, ORAC değeri en yüksek besinler arasında yer alır. Nar ayrıca C vitamini, demir, potasyum bakımından zengindir ve bu yönüyle bağışıklık sistemi sağlığını destekler. Kolesterolü ve şekeri dengeleyen nar, kanser hücrelerinin gelişimine engel olur ve kalp sağlığını destekler.

KURU ÜZÜM
2830 ORAC değeri ile karşımıza çıkan kuru üzüm, kanser hücrelerini engelleyici özelliğe sahiptir. İçeriğindeki maddeler ile ayrıca sindirimi düzenler; kabızlığı önlemeye yardımcı olur, göz ve kemik sağlığını destekler.

BÖĞÜRTLEN
ORAC değeri en yüksek besinlerden olan böğürtlenin ORAC değeri 2036 olarak bilinmektedir. Bu lezzetli meyve antioksidandır, anemi tedavisine yardımcı olur, kanser hücrelerinin gelişimini engeller, diş sağlığını destekler, öksürük probleminin ortadan kaldırılmasına yardımcı olabilir.

SARIMSAK
Sarımsağın ORAC değeri 1939 olarak bilinmektedir. Düzenli olarak sarımsak tüketmek sindirime ve besinlerin emilmesine yardımcı olur; karaciğer fonksiyonlarını artırmaya yardımcı olur, doğal antibiyotiktir, kan dolaşımı hızlandırıcıdır, cilt sağlığını destekleyicidir, kötü kolesterolü düşürür.

BEYAZ LAHANA
Beyaz lahananın ORAC değeri 1770 olarak bilinmektedir. Bu sağlıklı sebze C vitamini kaynağıdır ve bu yönüyle bağışıklık sistemi sağlığını destekler. Lif içeriği sayesinde vücuttan su atılmasına yardımcı olur, yüksek tansiyonu düşürür, kilo vermeye yardımcı olur, bağırsak sağlığını destekler.

KIZILCIK
Kızılcığın ORAC değeri 1750 olarak bilinmektedir. Kızılcık suyu vitamin C, K, B6 ve E yönünden zengindir; kalsiyum, magnezyum, demir, manganez ve potasyum içerir. Zengin içeriği sebebiyle kanser önleyici özelliğe sahiptir, kalp sağlığını destekler, kemik sağlığını destekler, bağışıklık sistemi sağlığını geliştirir.

ÇİLEK
ORAC değeri 1540 olan çilek, kalsiyum, demir, fosfor, potasyum, selenyum, sodyum, manganez, magnezyum içerir. Aynı zamanda iyi bir folik asit ve C vitamini kaynağıdır; yüksek oranda lif içerir. Zengin içeriği sayesinde cilt sağlığını destekler, göz sağlığını destekler, kolesterole iyi gelir, kemik sağlığını destekler ve kansere karşı koruyucudur.

ISPANAK
Çiğ ıspanağın ORAC değeri 1260 olarak bilinmektedir. Tam bir C vitamini deposudur. Ayrıca K, A, E vitaminleri bakımından zengindir. Besin değeri bakımından da zengin olan ıspanak, lif içeriği ile kilo vermeye yardımcı olur, göz sağlığını destekler, rahatlatıcı özelliğe sahiptir, sindirim sistemi sağlığını ve bağışıklık sistemi sağlığını destekler. Antioksidanlar vücudu zehirlerden arındırıyor. Aldığımız besin maddeleri, hücrelerimizde oksijenle birlikte yakılarak enerjiye dönüşür. Ancak bu yanma işlemi sırasında ortaya “oksidan” adı verilen moleküller ortaya çıkar.

Oksidanlar; kanser, damarlarda yapı bozuklukları ve erken yaşlanmaya sebep olur. Bu oksidanlarla savaşıp onları etkisiz hale getiren ve vücuttan atılmasını sağlayan kimyasal maddelere “antioksidan” adı veriliyor.