İP NEDİR, IP  NUMARASINI NASIL ÖĞRENİRİM? ...PROXY PROBLEMLERİ?

"ASK dudaklarinda kahkaha degil...gözlerindeki yastir...maksat sevgi ugruna ölmek degil..ölünecek sevgi bulmaktir..."

İP BULMA / GÖSTERME :IP numaranızı  iki yolla öğrenebilirsiniz.Bunlardan birincisi Ms-Dos a  geçip ipconfig komutunu yazarak diğeride  BAŞLAT menüsündeki ÇALIŞTIR  penceresine winipcfg  komutunu yazarak. İkinci yolla ip no bilgisinin yanısıra ,bilgisayar adı ve DNS sunucusu  gibi bilgileri de öğrenebilirsiniz.Her iki yolda aşağıda basitce anlatılmıştır.

A)DOS ORTAMINDA

Masaüstünden  MS-DOS ikonunu tıklayın.Ve ipconfig yazıp entere basın.

Ip öğren

IP Nosundan Adres bulma

 IP Harita üzerinde

Show my IP

IP adresinizi öğrenme

Online proxy kontrol

Adsl hız test edici

Sistem Bilgileriniz

Sizin IP Numaranız:

IP Adresleri

IP adresi, yerel ağ üzerinde veya Internet üzerinde belirlenen veya belirlediğiniz dört haneli rakamlardan oluşan tanımlayıcı bir çıktıdır. IP adresleri her biri en çok 255 olan dört bölümden oluşur. Örneğin; 212.20.190.20 bir ip adresidir. Internet bağlantı hattınız arabanız, ip adresiniz ise kalıcı veya geçici plakanız gibidir.

IP adresi (İngilizce: Internet Protocol Address), internete ya da TCP/IP protokolü kulanılan diğer paket anahtarlamalı ağlara bağlı cihazların, ağ üzerinden birbirleri ile veri alış verişi yapmak için kullandıkları adres.
İnternet'e bağlanan her bilgisayara bir IP adresi atanır, diğer bilgisayarlar bu bilgisayara bu adres ile ulaşırlar. Yani iki farklı cihaz aynı yerel ağda olmasa dahi, IP adresi birbirleri ile iletişim imkânı sağlar.
IP adresleri şu anda yaygın kullanımda olan IPv4 için 32 bit boyunda olup, noktalarla ayrılmış 4 adet 8 bitlik sayıyla gösterilirler. Örneğin: 192.167.10.5
Bir internet sayfası sunucusuna, ağ tarayıcısı IP adresi yazarak da bağlanılabilir; ancak bu rakamları yazmak pratik olmadığından IP adresine karşılık gelen bir alan adı sistemi kullanılmaktadır. İnternet Servis Sağlayıcılarında bulunan Alan Adı Sunucularından (DNS -Domain Name System) oluşan bir ağ, hangi alan adının hangi IP adresine karşılık geldiği bilgisini eşler ve kullanıcıları doğru adreslere yönlendirir. İnternet'te trafik Başlıca IP adreslerince sağlanmaktadır.

IP Adresimi Nasıl Öğrenirim?

Ip adresinizi, bu rdan kolayca öğrenebilirsiniz. Eğer ms-dos yoluyla ip adresinizi öğrenmek istiyorsanız, Başlat (Start) > Çalıştır (Run) > cmd komutuyla ms-dos ekranına geliniz. Aşağıda sıralayacağımız ipconfig komutlarıyla ayrıntılı ağ ve ip bilgilerinize ulaşabilirsiniz.
  • ipconfig
  • ipconfig /all

IpV4 Nedir?

Şu anda kullandığımız standart İnternet protokolüdür. 32 bitten, başka bir ifadeyle sekiz bitlik 4 rakamdan oluşur. Bu rakamlar, 0 ila 255 arasında değişmektedir. IPv4 protokolündeki bir adres 1.0.0.0 ila 255.255.255.255 arasında herhangi bir numara olabilir. Bu protokol kullanılarak 4 milyardan faha çok adres üretilebilir.
 

IpV6 Nedir?

IP adreslerinin bloklar halinde tahsis edilmesi nedeniyle, birçok IP adres aralığı kullanılamamaktadır. Bundan dolayı artan ağ kullanıcısı sayısına bağlı olarak, daha büyük bir IP adresine gereksinim duyulmaktadır. IPv6 bu ihtiyaçtan doğmuştur. IPv4'ten farklı olarak IPv6, 128 bit genişliğindedir. Bu, milyarlarca ip adresine denk gelmektedir.

Bilişim Suçları ve Ip Adresleri

Ülkemizde Bilişim Suçları ile yapılan mücadelede yaşanan yoğunluk, bilişim alanında hizmet veren birçok firma ve kurumun genel merkezlerinin veya temsilciliklerinin İstanbul’da bulunması nedeni ile Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren Bilişim Suçları Büro Amirliğinin kapatılması ve BİLİŞİM SUÇLARI VE SİSTEMLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜNÜN kurulması İçişleri Bakanlığının 25/04/2007 tarihli onayı ile uygun görülmüştür. İstanbul Valiliğinin 29/05/2007 tarihli onayı ile ilimizde Bilişim Suçları ve Sistemleri Şube Müdürlüğü 03/09/2007 tarihinde Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığına bağlı olarak İstanbul Emniyet Müdürlüğü bünyesinde Vatan hizmet binası B-Blok zemin katta faaliyete geçirilmiştir.

IP Gizleme ve Değiştirme

Internet üzerinde birçok nedenden dolayı ip adresimizi gizleme gereksinimi duyarız. Bu gereksinimlerin en başında zararlı içeriklerden sakınma ve kişisel bilgi güvenliği gelmektedir. Virüslerle, casus yazılımlarla, kişisel bilgi hırsızlarıyla çokça karşılaştığımız günümüz Internetinde, ipnizi gizlemek sizi birçok olumsuz sonuçtan koruyabilir.
 

Neden IP Gizleriz?

  • Zararlı yazılımları, siteleri saf dışı bırakmak amacıyla
  • Kişisel bilgilerimizi korumak amacıyla
  • Bazı ağ ve Internet sorunlarını aşmak için
  • Yasaklanan içeriklere, sitelere erişmek için

Ip Adresleri Nasıl Gizlenir?

Ip adresimizi gizlemenin birçok yolu bulunmaktadır. Bu yollardan en kapsamlısı bir VPN (sanal özel ağ) kullanmaktır. Günümüzde VPN hizmeti veren birçok firma bulunuyor. Özellikle bu konuda kendini kanıtlamış yabancı firmalardan biri Hidemyass'tır.
Vpnlerin kişisel proxy kullanımına göre bazı avantajları vardır. Bunlardan en çok göz önünde bulunanları; trafik şifreleme, web proxylerin çalıştıramadığı uygulamaları çalıştırma gibi. Aynı zamanda sık sık ip değiştirme gereksinimi duyuyorsanız VPN servislerinin sizin için ideal olmayacağını söylemeliyiz. Bu durumda devreye proxy sunucuları giriyor. Yazımızın geri kalan bölümünde web, msn, irc için proxy sunucularının kullanımı hakkında bilgi alabileceksiniz.
B) WİNDOWS ORTAMINDA
1)Bilgisayarınızın IP numarasını  öğrenmek için  BAŞLAT(Start) menüsünden ÇALIŞTIR (Run) tıklayın.

2)

Bu pencereye  winipcfg   komutunu yazın. Ve TAMAM tuşuna basın.

 

3) Bu işlemden sonra yandaki pencere karşınıza gelecektir. Burada da Diğer Bilgiler  tuşuna tıklayın.

Ekrana çıkacak sağdaki bu pencereden   kullandığınız bilgisayarın adını ve IP numarasını görebilirsiniz.

4)
 
ADSL VE PROXY SORUNLARI
 
Bir çok adsl kullanıcısı uzun süredir bu konudan şikayetçi. Telekom un adsl hatlarında proxy kullanması çoğu adsl kullanıcısının tepkisini çekiyor.
Bir çok Adsl kullanıcısı proxy altında internete girdiği için bazı siteleri açamıyor ya da download yapamıyor..

Peki adsl de proxy kullanmak başka ne gibi bir sorun yaratabilir? Nasıl Aşılabilir

Öncelikle bağlantınızın proxy olup olmadığını öğrenin,Eğer ip numaranız 81.***.***.** gibi bir rakamsa temizsiniz. yani proxy servera bağlanmadan özgür bir internet keyfi yaşıyorsunuz. Ama eğer ip numaranız 196.***.***.** gibi bir rakamsa proxy altında internete bağlanıyorsunuz demektir.

Peki proxy nin ne gibi bir yararı ya da zararı olabilir?

İlk olarak bağlantınız tamamen gözlemlenebilir bir hale gelir. Sistem şöyle işliyor; öncelikle siz bir sunucuya bağlanmak istediğinde bu istek ilk olarak proxy server a gönderiliyor eğer proxy server da bağlanmak istediğiniz site ilgili bilgiler mevcutsa direk olarak proxy den size aktarılıyor, eğer bilgiler yok ise bu defa proxy server isteğinizi sunucuya yolluyor ve gerekli bilgileri alarak size gönderiyor. Bu da 4 kademeli yavaş bir bağlantı anlamına geliyor. ama avantaj olarak da eğer bilgiler proxy sunucusunda var ise bilgileri daha hızlı alıyorsunuz.

Proxy serverlar genel kullanım amaçlı olduğu için ciddi güvenlik sorunları vardır. Sonuçta her kullanıcı aynı sunucu üzerinden veri alışverişi yapar hale gelir. Ve bu sunucuya yapılan bir saldırıda bütün kullanıcılar etkilenir. Ayrıca proxy sunucular aracılığı ile kullanıcıların internette yaptıkları işlemler de kayıt altına alınır. Kullanıcı bilgileri, şifreler vs ele geçirilebilir bir hale gelir.

Proxy serverlar genel olarak internet ortamında ki fazla band kullanımından tasarruf etmek amacı ile kurulmuştur ama her konuda olduğu gibi proxy de uygulama da beraberinde sorunlar getirmiştir.

Peki Telekomun proxy serverından nasıl kurtulabiliriz!.

Bunun için bildiğim İki yöntem var,

1.Yöntem bağlantınızı koparıp tekrar bağlanmak, proxy'den kurtulana kadar aynı işlemi tekrarlamak..

2.yöntem ise başka bir proxy kullanmak. Her ne kadar bu bağlantınızı daha da yavaşlatsa da açamadığınız sayfalara bu şekilde ulaşabilirsiniz..
Üstelik seçtiğiniz proxy'nin uzaklığına göre de takibe alınma riskiniz %0 a kadar düşebilir.. (Örneğin Çin'e ait bir proxy)

İlk olarak http://atomintersoft.com/products/alive-proxy/proxy-list/ adresinden listenin üst sıralarından (Port:80) bir proxy adresi seçin..
Bu adresi; sırasıyla internet explorer menüsünden Araçlar > İnternet Seçenekleri > Bağlantılar > Yerel Ağ Bağlantıları seçerek ayarları uygulayıp tamam diyerek çıkın.. Eğer bağlantınız hala yavaşsa ya da hala aynı sitelere bağlanamıyorsanız başka bir proxy adresi ile tekrar deneyin..

IP BELIRLEME & E MAİL GÖNDEREN KİŞİNİN IP SİNİ BULMA

Sanal suçluyu" bulmanın ilk adımı da, gelen e - postaların "internet protokol numarasını (IP nosu)" belirlemek. Bu IP numarasının kolaylıkla belirlendiğini belirten uzmanlar, bu yolla art niyetli kişiye kolaylıkla ulaşılabildiğini belirtiyor. internethaber -Bu iş izleyeni izlemek prensibine dayanıyor.Böyle bir durumda karşılaşırsanız `Sanal suçluyu` bulmanın ilk adımı da, gelen e - postaların `internet protokol numarasını (IP nosu)`belirlemek. Bu IP numarasının kolaylıkla belirlendiğini belirten uzmanlar, bu yolla art niyetli kişiye kolaylıkla ulaşılabildiğini belirtiyor.
Geçen aylarda hatırlayanlar bilir Gamze Özçelik olayında,
görüntülerin hangi bilgisayardan atıldığı bu şekilde bulunmuştu.
Internette sanal suçlu avı, ev ya da işyerinizdeki bilgisayarınıza tehdit dolu bir e - posta ulaşmasıyla başlıyor. Işte, adım adım `sanal suçlu`yu takibin yolu:
Önce kimliği meçhul, tehdit dolu e - postanın IP numarasını bulun;

MSN (Hotmail) ip bulma

Start/ausführen (baslat/calistir) cmd yazin okeyleyin cikan ekrana netstat -n okeyleyin size cesitli ip ler sunacaktir, sayfa acik kalsin ve ip sini bulmak istediginiz kisiye msn üzeri herhangibi birsey yollayin kabul edince yine netstat -n yazin okeyleyin arada farkli olan ip o kisiye aittir,

 Hotmail kullananlar için:

1- Hotmail adresinizi açıp posta kutunuza girin ve sayfanın ortalarında ve sağda bulunan seçenekler e (Options, Özellikler) tıklayın.

2- Açılan sayfadan posta görüntü ayarlarına (Mail Display Settings) tıklayın.

3- Posta görüntü ayarlarında göreceğiniz seçeneklerde ileti üst bilgilerinde (Message Headers) tam (Full) seçeneğini seçin ve sayfanın altındaki tamam düğmesine tıklayın. Posta kutunuza tekrar dönüp size mail gönderenin mailini açtığınızda o kişinin IP ve bütün bilgilerini göreceksiniz. Bu görünen bilgilerde genellikle baştan ikinci sırada olan ve X-Originating-IP olarak görünen IP, size mail gönderen kişinin IP numarasıdır.

Yahoo! kullananlar için:

1- Yahoo yu açıp posta kutunuza girin. Size gelmiş olan bir epostayı açın ve epostayı okuduğunuz ekranın en altında ve sağda "Search the web" düğmesinin hemen üstünde bulunan "Full Headers" linkine tıkladığınızda o e-posta ile ilgili tüm bilgiler hotmaildeki gibi mailin üst tarafında görünecektir.

2- Buradaki satırlarda Message-ID yi bulun ve bunun hemen bir üst satırındaki Received satırındaki bulunan IP adresi, size maili yollayanın IP adresidir.

3- Yine en altta sağda "Brief Headers" linkine tıklarsanız da bu özelliği kapatmış olursunuz.

 Gmail kullananlar için:

1- Gmail i açıp posta kutunuza girin. Size gelmiş bir epostayı açın ve mailinde içinde ve üst sağ tarafında diğer seçeneklere tıklayın. Buraya tıkladığınızda bir çok seçenek çıkacak.

2- Bu seçeneklerde orjinali göster seçeneğine tıklayın. Böylece o mailin geldiği e-posta ile ilgili tüm bilgiler karşınıza çıkacaktır.

3- Burası yahoo ile tamamen aynı. Buradaki satırlarda Message-ID yi bulun ve bunun hemen bir üst satırındaki Received satırındaki bulunan IP adresi, size maili yollayanın IP adresidir.

 Not: yahoo ve gmail de ayrıca şu gözüme çarptı. Örneğin bilgisayarınızı açarsınız ve açılışta oturum adı çıkar. oturum adına tıklarsınız ve bilgisayarınız açılır. Yahoo ve gmail kullanan arkadaşlarda, karşı tarafın mail bilgilerinde ip numarası ile birlikte bu oturum adı da görünüyor. Örneğin karşı tarafın ip sinin olduğu satır Received: from benim bilgisayar ( [2xx.xxx.xxx.xx]) şeklindeyse(buradaki x leri birer rakam olarak düşünün), o kişinin bilgisayarının oturum açma adı benim bilgisayar, IP numarası ise 2xx.xxx.xxx.xx şeklindedir.


Bu numaranın kime ait olduğunu bulmak için http://www.ripe.net adlı web adresine girin.
Bu sitede, Asya - Pasifik, Avrupa ve Amerika`ya ait üç ayrı arama motorunda elde ettiğiniz IP numarasının kimliğini arayın. (Hangi ülke, hangi şirket ya da oluşum olursa olsun, IP adresi bilgileriyle bu sitede çıkıyor.)
IP numarasının kime ait olduğunu bulduktan sonra ne yapmanız gerekiyor?

IP numarası bir şirkete aitse...
İşyeri yüzlerce bilgisayara sahip olabilir. Ancak işyerindeki her bilgisayar, tek servis sağlayıcısı üzerinden çalıştığı için dışarıda tek bir IP ile temsil edilir. Şirkete ait IP numarasını yine http://www.ripe.net/ sitesinden bulabilirsiniz. Bu noktadan sonra, şirketteki hangi bilgisayarın sorumlu olduğunu bulmak gerekiyor. Her bilgisayarın şirket bünyesinde kendi `özel IP`si bulunuyor. Bu `özel IP numarası` da şirkette mevcuttur.

IP numarası bir eve aitse...
`Sanal suçlu` e - postayı evindeki kişisel bilgisayarından gönderdiyse, IP numarası herhangi bir servis sağlayıcısına (E - Kolay, Superonline, Turk.net vb) ait olacaktır. IP numarasını yine http://www.ripe.net/ da aradığınızda, hangi servis sağlayıcısına ait olduğunu da bulacaksınız. Servis sağlayıcıları kişinin ne zaman hangi IP numarasıyla internete bağlandığını bilse de, bunu saklı tutar. Bunun için hukuki yollara, yani savcıya başvurmak gerekiyor.
IP numarası internet kafeye aitse
`Sanal suçlu`nun en zor yakalanabileceği tek yöntem, internet cafelerini kullanması. Çünkü art niyetli kişi e - maili attıktan sonra oradan uzaklaşabilir. Yine http://www.ripe.net/ sitesinden bulacağınız IP numarası, bu durumda bir internet cafeye ait olacaktır. Ve sanal suçlu, ancak sürekli aynı internet cafeye gidip bilgisayar kullanırsa, adli merciler tarafından sanal takipten canlı takibe geçilerek bulunabilecektir.
Hotmail ve Yahoo`dan takip
`Sanal suçlu`nun işyeri veya evdeki bilgisayarından, `Hotmail` veya `Yahoo` gibi uluslararası internet tabanlı e - posta sağlayıcılarına girip, sahte isimle `ikinci bir IP numarası` almış olma olasılığı da çok büyük. Bu durumda takip, zor olmasına rağmen mümkün. Hotmail ve Yahoo uluslararası şirketler. Kişinin onlara da `kendi IP` numarası ile bağlanması gerekiyor. Hotmail ve Yahoo da, en son hangi IP`den kendilerine bağlanıldığını kayıtlarından çıkarabiliyor. Ancak yine, bu kez uluslararası hukuki yollara başvurmalısınız.

"Kişi, tehdit içerikli bir e - posta aldığında savcılığa suç duyurusunda bulunur. Bir soruşturma başlatılır. Deliller toplanır. Servis sağlayıcısına bir yazı yazılarak, kişiyle ilgili bilgi
istenir, tehdit içerikli e - posta geçip geçmediği sorulur. Ancak servis sağlayıcılar en fazla bir hafta kayıt tutar. Yani suç delillerinin kaybolma ihtimali vardır. ..."

BU IP NEREDEN

İstediğiniz kişinin IP numarasından hangi ülke, şehir, vs olduğunu öğrenmek için www.ip2location.com/ sitesini kullanabilirsiniz. Siteye tıkladığınızda sizin IP numaranızı ve hangi santrale bağlı olduğunuzu da hemen gösterecektir.

Ayrıca, karşı tarafın IP adresinden o kişinin yerini öğrenmek için bu sitedeki http://www.ip2location.com/free.asp linkine tıkladığınızda, açılan sayfadaki kutuya istediğiniz kişinin IP numarasını yazarak "find location" düğmesine tıklayın. Böylece o girdiğiniz IP ile bilgileri ile, IP numarasının ait olduğu o kişinin bağlantı türünü (adsl, kablo vs), ülkesini, şehrini ve bağlı olduğu ana santrali burada görebilirsiniz.

 

Bu bilgilerin resmi sitesi olan www.ripe.net/ adresindeki kutucuğa da karşı tarafın IP numarasını girdiğinizde aynı bilgilere ulaşabilirsiniz.